Opracowania.pl PLUS:
Zaloguj się żeby dostać więcej

Warunki tworzenia się lodowców

Aby śnieg mógł zamienić się w lód lodowcowy, muszą być spełnione dwa warunki:

- lodowce powstają zawsze powyżej granicy wiecznego śniegu;

- musi być miejsce, gdzie śnieg mógłby się gromadzić i przekształcać w lód (jakaś forma wklęsła lub płaska).

Granica wiecznego śniegu to wysokość, powyżej której w ciągu roku więcej śniegu przybywa niż topnieje. Wysokość tej granicy zależy od warunków klimatycznych: temperatury powietrza i wielkości opadów śniegu.

Granica wiecznego śniegu na Ziemi.

Najwyżej granica wiecznego śniegu znajduje się w okolicach zwrotników (6000 m n.p.m.), w strefie okołobiegunowej natomiast obniża się do poziomu morza.

Powyżej granicy wiecznego śniegu, śnieg gromadzi się na terenie płaskim lub wklęsłym. Częste opady śniegu powodują, że nowe warstwy śniegu wywierają nacisk na warstwy położone niżej. Pod wpływem tego ciśnienia śnieg przekształca się w firn, czyli silnie ziarnisty śnieg. Następnie, pod wpływem jeszcze większego ciśnienia, firn przeobraża się w lód firnowy - biały lub szary. Ostatnim etapem jest przekształcenie lodu firnowego w lód lodowcowy. Ma on niebieskawy odcień i dużą gęstość.

Powyżej granicy wiecznego śniegu, śnieg gromadzi się na terenie płaskim lub wklęsłym. Częste opady śniegu powodują, że nowe warstwy śniegu wywierają nacisk na warstwy położone niżej. Pod wpływem tego ciśnienia śnieg przekształca się w firn, czyli silnie ziarnisty śnieg. Następnie, pod wpływem jeszcze większego ciśnienia, firn przeobraża się w lód firnowy - biały lub szary. Ostatnim etapem jest przekształcenie lodu firnowego w lód lodowcowy. Ma on niebieskawy odcień i dużą gęstość.

Na swoich stronach GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. Sp.k. wykorzystuje wraz z innymi podmiotami pliki cookies (tzw. ciasteczka) i inne technologie m.in. w celach statystycznych i reklamowych. Korzystając z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki będą one zapisane w pamięci urządzenia. Kliknij, aby dowiedzieć się więcej, w tym jak zarządzać plikami cookies. Zamknij