Opracowania.pl PLUS:
Zaloguj się żeby dostać więcej

Zmiany w strukturze agrarnej, przekształcenia własnościowe w rolnictwie Polski

Polska ma podobne warunki naturalne jak inne leżące w pobliżu państwa europejskie. Jednakże wysokość plonów roślin uprawnych w Polsce, w porównaniu do innych krajów Europy, wypada niezbyt korzystnie. Podobnie wygląda sytuacja z mlecznością krów.

Plony ziemiopłodów i mleczność krów w wybranych krajach europejskich

Państwo Plony pszenicy w q/ha Plony żyta w q/ha Plony ziemniaków w q/h Roczna mleczność krów w litrach
Czechy 45 37 195 4156
Dania 72 42 393 6736
Francja 60 43 371 5494
Niemcy 73 54 361 5427
Polska 32 23 159 3347

Mimo niezbyt wysokich plonów Polska jest liczącym się w Europie producentem żywności. W kilku uprawach zajmujemy znaczące miejsce na świecie (żyto, ziemniaki, rzepak, buraki cukrowe, owoce - porzeczki, maliny, jabłka).

Aby możliwa była konkurencja Polski z innymi krajami Unii Europejskiej, konieczne jest zreformowanie rolnictwa. Powinno ono polegać na:

- zwiększeniu powierzchni gospodarstw rolnych - jest to warunek konieczny, gdyż małe gospodarstwa rolne nie są w stanie konkurować z dużymi gospodarstwami rolnymi państw Unii Europejskiej;

- wprowadzeniu specjalizacji produkcji;

- podniesieniu produktywności rolnictwa przez stosowanie większej ilości nawozów sztucznych i środków ochrony roślin oraz mechanizację;

- poprawie otoczenia rolnictwa - skupu i przetwórstwa produktów rolnych;

- podniesieniu kultury rolnej.

W Polsce dominują indywidualne gospodarstwa prywatne. Taka struktura własnościowa jest w zasadzie dobra, gdyż własność prywatna jest najbardziej efektywna.

Na swoich stronach GRUPA INTERIA.PL Sp. z o.o. Sp.k. wykorzystuje wraz z innymi podmiotami pliki cookies (tzw. ciasteczka) i inne technologie m.in. w celach statystycznych i reklamowych. Korzystając z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki będą one zapisane w pamięci urządzenia. Kliknij, aby dowiedzieć się więcej, w tym jak zarządzać plikami cookies. Zamknij